Een nieuw 17e-eeuws orgel

een project van het Castello Consort

Het Castello Consort met het (luide!) 16e-eeuwse orgel in Oosthuizen. Zou het niet geweldig zijn om zo'n samenklank naar iedere concertlocatie te kunnen brengen?

2 september 2019

Benefietconcert in Den Haag

Aanstaande zaterdag 7 september spelen wij in de Lutherse Kerk in onze thuisstad Den Haag een benefietconcert voor ons nieuwe orgel. De mooiste kamermuziek uit de 17e eeuw, met een ander bijzonder historisch orgel van deze kerk! Reserveren is niet nodig, u kunt gewoon binnenlopen. Hopelijk tot dan, om 15:30!

8 juli 2019

Regaal gereed

Het regaal is qua lengte misschien wel het kleinste register van het orgel, maar qua volume een van de aanwezigste! De toon wordt hier gemaakt met 'tongen', vergelijkbaar met het riet van een fagot of schalmei.

1 juli 2019

Klavier gereed

Het schiet nu al behoorlijk op! Het klavier is helemaal af, en het ziet er prachtig uit! Buxushouten ondertoetsen, en ebbenhouten boventoetsen en frontons. En natuurlijk een kort octaaf en dubbele 'zwarte toetsen' voor de middentoonstemming!

5 juni 2019

Klavier komt eraan!

Alvast een eerste foto van het klavier in aanbouw... De dubbele toetsen zijn al te herkennen, kunt u ze al vinden?

4 april 2019

Geciseleerde pijp

Nog maar weinig orgelbouwers kunnen vandaag de dag zo'n kunstwerk van een orgelpijp maken! Deze techniek, waarbij met een mes versieringen in de pijp 'gevouwen' worden, heet ciseleren.

2 april 2019

Houten baspijpen gereed

De laagste baspijpen zijn (naar historisch voorbeeld) uit hout gemaakt - vanzelfsprekend wel open aan de bovenkant, voor de typische Principale-klank. Het ruikt heerlijk bij Reil, want alle houten pijpen zijn gereed!

16 november 2018

Bezoek aan Orgelmakerij Reil in Heerde

Tijdens dit bezoek hebben we de laatste details besproken, en is het definitieve startschot voor de bouw van het nieuwe orgel gegeven. Ook is de opleveringsdatum nu vastgesteld op (uiterlijk) oktober 2019. We houden u op de hoogte van de vorderingen!

7 november 2018

Bezoek Orgelmakerij Reil aan Den Haag

Vandaag kwam Orgelmakerij Reil naar Den Haag om samen met ons wat laatste inspiratie op te doen voordat de bouw echt gaat beginnen. De tekeningen zijn inmiddels klaar, en volgende week geven we het startschot voor de bouw.

29 oktober 2018

Toekenning Stichting Dioraphte

Ook Stichting Dioraphte zijn we bijzonder dankbaar voor hun prachtige bijdrage aan ons project! Hiermee zijn alle fonds- en subsidieaanvragen gehonoreerd, en kan het project definitief van start gaan!

14 september 2018

Toekenning Gemeente Den Haag

Ook de Gemeente Den Haag heeft besloten onze aanvraag voor de Subsidie Cultureel Ondernemerschap positief te beoordelen. Hartelijk dank hiervoor!
Met deze grote bijdrage is de basisversie van het orgel bijna volledig gefinancierd. De extra opties (regaal, windmotor, beschildering, etc.) zitten hier echter nog niet bij, uw bijdrage hieraan blijft van harte aanbevolen!

20 april 2018

Toekenning Niemeijer Fonds

Nóg een geweldige bijdrage voor het orgel, ditmaal van het Niemeijer Fonds, dat onze aanvraag zojuist heeft toegekend. Veel dank hiervoor!

29 maart 2018

Eerste tekeningen

Orgelbouwer Reil heeft inmiddels de eerste tekeningen van het orgel klaar, en wij zijn er enthousiast over! Om u een idee te geven van de afmetingen: het getekende instrument is een ruime twee meter hoog, en is in tweeën te splitsen onder het klavier. Zo past het eenvoudig in iedere bestelbus, zonder aan kwaliteit en mogelijkheden in te leveren. Meer details vindt u op de pagina Orgel.

20 januari 2018

Definitieve beslissing bouwer

Na gesprekken met en bezoeken aan diverse orgelbouwers hebben wij unaniem besloten om Orgelmakerij Reil uit Heerde de opdracht te gaan geven. We konden elkaar het beste vinden in onze ideeën over het te bouwen orgel. Reil heeft zich al vele malen bewezen bij de bouw en restauratie van historische orgels, zowel binnen als ver buiten Nederland. Mooie voorbeelden zijn het koororgel in de Bovenkerk in Kampen, het Van Straten-orgel in het Orgelpark en het laatgotische orgel in Pulgarn (Oostenrijk). We kijken uit naar het resultaat!

29 oktober 2017

Op een orgelbalkon in Pavia...

Aan het eind van ons bezoek aan Pavia mochten we een ochtend lang met een 18e-eeuws kerkorgel repeteren.

26 oktober 2017

Historische orgels in Pavia

Tijdens onze residentie bij GhislieriMusica in Pavia (Italië) keken we in iedere kerk natuurlijk even of er een historisch orgel te vinden was, en met succes! We vonden in de grote kathedraal een heel mooi origineel voorbeeld van het type/formaat dat wij laten bouwen (zie foto), en hebben het zelfs even mogen bespelen: klik hier voor een videofragment op onze Instagram (het was helaas niet gestemd...).

20 september 2017

Concert met 16e-eeuws orgel

Op 20 september mochten we voor de tweede keer een concert geven met het bijzondere historische orgel van de Grote Kerk in Oosthuizen. Waarschijnlijk zijn delen van het orgel nog tijdens de bruiloft van Sweelinck gebruikt... Een verschil met Italiaanse orgels uit dezelfde tijd is het volume: het orgel in Oosthuizen is aanzienlijk luider door de hoge winddruk. Bovenaan deze pagina kun u horen hoe het klonk.